Zdrowa Japonia

Kuchnia japońska jest bardzo zdrowa, ze względu na dużą zawartość białka w pożywieniu. Dla tej kuchni charakterystyczne są szczególnie ryby, owoce morza i wodorosty. Wszystkie posiłki zjadane przez Japończyków mają właściwości lecznicze. Bazę do dań i zup stanowi najczęściej bulion rybny. W ogromnych ilościach spożywa się tam soję w postaci serków sojowych, pasta miso lub po prostu gotowaną.

Oba te produkty są bardzo zdrowe i są doskonałym źródłem białka. Japończycy piją duże ilości zielonej herbaty. Coraz bardziej popularny staje się także sezam, który dodawany jest nawet do lodów i ciast. W kuchni japońskiej nie może zabraknąć ryżu, który stanowi podstawę prawie każdego spożywanego posiłku. Na śniadanie podaje się go z surowym jajkiem, na kolację z rybą lub mięsem. Do bardzo zdrowych, choć spożywanych sezonowo potraw należą: kałamarnice i glony, ryba buri, pędy bambusa, ogórki, jabłka, młode sardynki i węgorze, węgorz morski, suszone wiórki tykwy, fasola azuki, grzyby enokitake, kasztany oraz bakłażany.

www.wydawnictwopuls.pl