Żabie udka, ślimaki i wino- czyli co wiemy o kuchni francuskiej

Kuchnia francuska chodź czasami mylnie, kojarzy nam się w szczególności z bagietkami, żabimi udkami, ślimakami, dużą ilością różnego rodzaju serów i dobrym winem. W tym państwie istnieje ogromna różnorodność kulinarna między poszczególnymi regionami, choć wyróżnić możemy również tak zwaną wysoką i nową kuchnię. Kuchnia wysoka charakteryzuje się drogimi i wykwintnymi potrawami, które przyrządzane są przez znanych kucharzy, natomiast kuchnia nowa charakteryzuje się lekkimi i łatwymi do zrobienia daniami.

Francuskie śniadanie składa się zazwyczaj z pożywnego rogalika z dżemem lub bagietki oraz kawy. Obiad Francuzów jest bardzo pożywny i zwykle kilkudaniowy. Pierwsze podawane są przystawki, później kolejno dania główne, sery oraz deser z kawą. Kolacja we Francji jest posiłkiem głównym, a podczas jej długiego trwania, podawane są dania na ciepło. Kuchnia francuska słynie z ogromnej ilości serów i win. Jak w każdym kraju, we Francji istnieje wiele kuchni regionalnych, gdzie każda z nich charakteryzuje się różnorodnością smaków.

www.domoweozdoby.com.pl