Yin-Yang. Czyli jak łączyć składniki w Chinach

Kuchnia chińska charakteryzuje się idealną harmonią smaku, różnorodnością smaków i barw. W Chinach istnieją cztery główne gałęzie kuchni, na które wpłynęło wiele różnych czynników. Na kuchnię wpływa klimat i szerokość geograficzna danego regionu, później uprawa roślin. W chińskiej kuchni panuje zasada Yin-Yang, polegająca na zachowaniu równowagi w przygotowywaniu posiłków. Musi być ona zachowana między składnikami „Yin”, o działaniu chłodzącym- warzywa i owoce, oraz między składnikami „Yang”, o działaniu rozgrzewającym- pikantne i smażone.

www.dreamup.pl

Na północy głównie serwuje się makarony, kluski i popularny chleb gotowany na parze. Najchętniej zjadanym w tym regionie mięsem jest baranina i wołowina, a najsłynniejszym daniem jest tam kaczka po pekińsku. Region południowy słynie głównie z ryżu i warzyw. Potrawy są głównie smażone w głębokim tłuszczu w krótkim czasie, co pomaga składnikom zachować kruchość. Na wschodzie królują ryby i owoce morza, duszone lub gotowane w różnych sosach. Zachód słynie z ostrego chili i pieprzu, a najbardziej znaną potrawą jest kurczak Gongbao.

www.homeopatycznie.com.pl