W Ameryce nie tylko fast food

Choć kuchnia amerykańska jest tłusta, niezdrowa i bardzo kaloryczna, to wbrew pozorom nie składa się tylko z fast foodów. W Ameryce spożywa się trzy posiłki dziennie- śniadanie, lunch i obiad. Na śniadanie zjada się tam płatki zbożowe lub mączne, naleśniki z maki pszennej lub kukurydzianej, polane sosem klonowym. Na śniadanie popularne są także jajka z szynka lub bekonem, na koniec kawa ze śmietanką i kanapka z wędliną i serem. Nie może zabraknąć także porcji pożywnego soku owocowego. Lunch spożywa się zazwyczaj na mieście w przerwie podczas pracy i składa się on głównie z sandwiczy- hamburger lub plastry szynki, befsztyk na chlebie bądź pierś z indyka. Obiad spożywa się w czasie naszej kolacji i składa się on z trzech dań.

Hamburger jest najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni amerykańskiej, mimo to znane są także takie potrawy jak comber barani pieczony z ananasem, pomidorami, goździkami i grzybami, który posypuje się cukrem. Wieprzowinę dusi się z cynamonem, jabłkami i cukrem, a jabłka nadziewane są kiełbaskami.

www.cowsolankach.eu