Turcja na bogato

Kuchnia turecka uważana jest za jedna z najsmaczniejszych na świecie, ze względu na różnorodność smaków i kultur innych części świata. Kuchnia ta łączy w sobie bowiem tradycje kuchni europejskiej i azjatyckiej, dając nam tym samym bogactwo składników i smaków. Śniadanie tureckie jest bardzo skromne, ponieważ jada się na nie chleb z serem owczym, miód oraz oliwki.

organizacje.poradnikpacjenta.net.pl

W Turcji dużym powodzeniem cieszą się sałatki, sporządzane ze świeżych i najlepszej jakości warzyw, jak również różnego rodzaju placki nadziewane farszem. Przed daniem głównym podaje się zupy, gdzie najbardziej popularną z nich jest zupa pomidorowa, zupa rybna lub zupa z groszku, w zależności od tradycji poszczególnych rejonów. Na dania główne składają się głównie potrawy z mięs oraz te z dodatkiem ryżu. Do najpopularniejszych zalicza się ryż z pomidorami oraz ryż z mięsem jagnięcym duszony w rosole z dodatkiem pistacji i cynamonu. Daniem cieszącym się swoja popularnością w Turcji i na całym świecie jest kebab, którego podstawą jest baranina lub jagnięcina, tradycyjnie pieczona na pionowym lub poziomym ruszcie. Słynnym deserem jest chałwa z farszem sezamowym, a napojem herbata.

www.100greatestnysports.com