Stół po szwedzku

Kuchnia szwedzka jest bardzo młoda i prosta w porównaniu z kuchniami innych krajów. W tradycyjnych potrawach kuchni szwedzkiej dominował smak słodki, z powodu używania ogromnych ilości cukru. Obecnie nawyk nadmiernego słodzenia jest mniejszy, jednak niektórzy serwują nadal dania znacznie przesłodzone. Z tą kuchnią kojarzy nam się pojęcie „szwedzki stół”, który w Szwecji ugina się pod ciężarem przeróżnych przekąsek i słodyczy.

mieszkania.domdlaciebie.org.pl

W kuchni szwedzkiej w potrawach dominują ryby, które podaje się w przeróżnych sosach, sałatkach, zalewach, jak też marynowane. Dużą rolę w kuchni szwedzkiej odgrywają także owoce morza, jasne i ciemne pieczywo, ziemniaki i warzywa, oraz dania mięsne- szczególnie cielęcina, baranina i wieprzowina. Do najbardziej popularnych potraw należą ziemniaki zapiekane w mleku lub śmietanie oraz klopsiki z żurawiną. Dominują tu także zupy, które sporządza się na bazie ryb, chodź Szwedzi tradycyjnie w każdy czwartek konsumują grochówkę z wieprzowiną. Szwedzi duży nacisk kładą na nabiał, a mlekiem popija się prawie każdą potrawę. W Szwecji posiłek zawsze zaczyna się od śledzia, później spożywa się dania zimne, następnie dania gorące, zaś posiłek kończy się deserem.

www.lubuskiranking.pl