Renifery na talerzu

Współczesna kuchnia fińska jest połączeniem jej tradycji z kontynentalnym stylem gotowania. We wschodniej Finlandii bazuje się głównie na grzybach i warzywach, natomiast w części zachodniej głównymi składnikami dań są ryby i mięso. Współczesna kuchnia fińska opiera się na większej ilości warzyw, dzięki czemu jest ona bardziej lekkostrawna. Kuchnia tradycyjna jest tłusta, ponieważ dominuje w niej dziczyzna i ryby, a w potrawach znajduje się mało jarzyn.

Najpopularniejszymi specjałami kuchni Finów są: gotowane mięso, czyli gulasz oraz pikantne ciasta z dodatkiem żytniej skórki, nadziewane ryżem lub puddingiem jęczmiennym. Ich specjalnością jest także mięso renifera, które serwuje się smażone z sosem jagodowym lub jako kiełbaski, steki, a także w pizzy. W Finlandii możemy spotkać sushi, które jest stosunkowo tanie i bardzo smaczne, a składa się ono z plastrów łososia lub śledzia, położonych na młodych ziemniakach. W Finlandii najbardziej cenioną rybą jest łosoś, którego świeże filety przed podaniem są przyprawiane, zawijane w folię i chłodzone w lodowce przed dobę.

puenta.org.pl