Polska od kuchni

Poprzez historyczne wydarzenia, w kuchni polskiej można zauważyć silne wpływy kuchni niemieckiej, rusińskiej, żydowskiej, włoskiej i francuskiej. W kuchni polskiej dominują smaki słone, kwaśne, umiarkowanie ostre i korzenno-ziołowe. Typowymi przyprawami są koper, mak, a niegdyś także siemię lniane. Smaki ostre redukuje się śmietaną.

Do najpopularniejszych polskich potraw należą: pierogi, gołąbki, kasza, galarety mięsne, kotlety mielone, różnego rodzaju kluski i golonka. Do najbardziej znanych i cenionych zup należą: flaki, rosół, żurek, barszcz czerwony, kapuśniak, krupnik, zupa grzybowa, ogórkowa i pomidorowa. W kuchni polskiej dominują potrawy z ziemniaków i kapusty, a najczęściej jadanym mięsem jest drób, wieprzowina i wołowina. Najbardziej popularnym deserem w Polsce są faworki, babki, pączki, serniki, pierniki i makowce. Do bardzo specyficznych produktów tej kuchni należą głównie ogórki kiszone, zsiadłe mleko, kapusta kiszona, maślanka oraz kefir. Popularnym napojem jest herbara z cukrem i cytryną. Słynnym alkoholem jest wódka oraz tradycyjne chmielowe piwo, natomiast wina pija się tu rzadziej.

leki.cywilizacja.com.pl