Po włosku

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych, wśród kuchni europejskich. Charakteryzuje się ona dużą ilością warzyw, używaniem parmezanu i dodatkiem aromatycznych przypraw. Dużą rolę odgrywają w niej także pomidory, czosnek oraz oliwa z oliwek. Wyjątkowy charakter kuchni włoskiej zawdzięczamy przede wszystkim lokalnym metodom produkcji, najświeższym produktom i tradycyjnym sposobom podawania. Specjalnością tej kuchni są potrawy mączne, ryby i owoce morza. Jeśli zapytalibyśmy przypadkowych ludzi, z czym kojarzy im się kuchnia włoska, z pewnością usłyszelibyśmy o pizzy, makaronach, ziołach i aromatycznych sosach. Jednak większość tych dań, które przypisujemy Włochom, przywędrowało do nich z USA.

Ważne miejsce na stole Włochów zajmuje wino, które serwuje się zarówno do dań głównych jak i do deserów. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, ponieważ na południu kraju serwuje się głównie makarony z dodatkiem oliwy z oliwek, natomiast na północy góruje ryż, polenta i częściej dodaje się masło. W kuchni włoskiej, podobnie jak w polskiej, każdy region posiada swoje specjały kulinarne.

www.continuumcare.pl