Meksykańscy luchadorzy

W daniach meksykańskich znajdziemy sporą mieszankę różnych kultur. Łączą się tam kultury hiszpańska, azjatycka, prekolumbijska a nawet europejska. Dania typowo meksykańskie są pikantne i bardzo aromatyczne. Podstawą tej kuchni, są warzywa, szczególnie fasola i kukurydza oraz zioła. Najbardziej pożądaną przyprawą w tym rejonie jest papryka chili. Znane jest tam około stu odmian papryczki. Wiele podstawowych produktów kuchni meksykańskiej, takich jak nabiał, drób, wołowina, cebula, czosnek i pszenica, używa się dopiero od czasów kolonizacji francuskiej i hiszpańskiej.

Na północy Meksyku podstawą żywienia jest fasola, ostra papryka, suszone mięso i tortilla pszenna. Na południu natomiast, jada się tortille kukurydziane z ostrymi sosami. Tortille są produktami bazowymi wielu dań, które przeobrażają się w burrito, taco czy chrupiące nachos. Bardzo popularną salsą, stosowaną do potraw, jest guacamole, przyrządzane na bazie awokado. Do dań typowo meksykańskich zaliczamy: kiełbasę z wieprzowiny z dodatkiem czosnku i chili, mięso drobiowe w tortilli, kukurydziane naleśniki, ciasto owocowe faszerowane, salsy- sosy z pomidorów, papryczki chili i cebuli, burrito- biała tortilla z mięsem, fasolą i serem oraz duszony indyk z pomidorami i chili.

www.kongrespta.pl www.hanzeatycki.pl