Kuchnia Tunezyjska

Kuchnia tunezyjska należy do jednych z najbardziej pikantnych kuchni na świecie. Podstawowym składnikiem tej kuchni jest pasta z papryczek chili, kminku, czosnku i soli, którą dodaje się do sosów i duszonych potraw. Miejscowa tunezyjska przystawka składa się z owej pasty, która pokropiona jest oliwą i w której moczy się świeży chleb.

W Tunezji jada się trzy posiłki dziennie, z czego pierwszy spożywany jest zazwyczaj na mieście, w restauracjach lub w szybkich barach obsługi. Kuchnię tunezyjską trudno jest sobie wyobrazić bez potraw mięsnych. Nawet z pozoru niewinnie wyglądające potrawy, przystrajane są tuńczykiem, a zupy i jarzynowe gulasze sporządzane są na wywarze mięsnym. Podstawę tej kuchni stanowi także świeże pieczywo, głównie bagietki. Bagietki podaje się z dżemami lub jako dopełnienie posiłku- bez dodatków. Tunezyjczycy nie wyobrażają sobie kuchni bez owoców morza. Choć nie należą one do tanich, to małe krewetki serwowane są także w zwykłych domach. Podaje się je wtedy z majonezem ugotowane, bądź z grilla lub duszone.

www.energetic.com.pl