Kuchnia słowiańska, czyli jak je się na Ukrainie

W kuchni ukraińskiej, podobnie jak w pozostałych kuchniach słowiańskich dominują potrawy mączne, kasze i ziemniaki. Nieodłącznym dodatkiem do każdego posiłku jest chleb, a specjałem tej kuchni są hot dogi podawane z oryginalną pikantną, marynowaną marchewką, przygotowywaną według tradycyjnej receptury.

Najbardziej znanym i cenionym daniem na Ukrainie jest barszcz ukraiński, który sporządza się z buraków, kapusty i śmietany. W kuchni ukraińskiej zupy cieszą się dużym powodzeniem, dlatego oprócz barszczu dużą popularnością cieszy się również zupa myśliwska i ogórkowa. Najbardziej cenione są równie pierogi, które mają przeróżne nadzienia, począwszy od twarogu, poprzez wiśnie, kończąc na ziemniakach. Najczęściej spożywanym mięsem na Ukrainie jest wołowina, choć równie popularne są dania z drobiu, wieprzowiny i baraniny. W nieco mniejszych ilościach spożywa się tam ryby, choć i one mają na Ukrainie swoich zwolenników. Z potraw rybnych najbardziej znanymi są: ryba po kozacku, sałatka z łososia, okraszonki i warieniki.

www.wadowice.malopolska.pl