Kuchnia po sąsiedzku

Kuchnia niemiecka wyróżnia się od innych specyficznymi sposobami przygotowania posiłków, co pozwala na stworzenie dania, którego nie skosztujemy nigdzie indziej na świecie. Niemcy wybierają świeże i najlepszej jakości produkty, dzięki którym przygotowywane przez nich dania są wyjątkowe.

W Niemczech najbardziej popularne są sznycle, czyli mięso cielęce z parmezanem, golonki, pieczenie wołowe, pierogi, knedle oraz różnego rodzaju kluski. Mięsa przyrządzane są na różne sposoby, a podawane są najczęściej z chlebem, warzywami, kluskami i ziemniakami. Wiele potraw, które zostały wymyślone w Niemczech, stały się nieodłączną częścią menu restauracji i domów na całym świecie. Z Niemiec pochodzą między innymi hot-dogi, hamburgery, smażone kiełbaski oraz mięsne rolady. Na deser, Niemcy jadają najczęściej strudel jabłkowy. Farsz przygotowywany jest z najlepszej jakości jabłek, z dodatkiem rodzynek moczonych w rumie, który zawijany jest później w cienkie ciasto i pieczony w piecu. Podaje się go na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.

www.beskidwyspowy.eu