Kanada w zasięgu… talerza

Obecnie kuchnia kanadyjska jest mozaiką smaków z różnych stron świata. Tradycyjną kuchnię kanadyjską w głównej mierze charakteryzują głównie ryby podawane z frytkami. Poza najbardziej znanymi gatunkami ryb, spotkać tam możemy dość nietypowe specjały, takie jak szczęki i języki dorsza, pasztet z foczej płetwy i marynowany lub peklowany gromadnik. Z mięs najczęściej spotykana jest dziczyzna oraz wieprzowina, która przeznaczana jest w szczególności do sporządzania pikantnych pasztetów.

czajniki.ogólny.com.pl

Typowe dla kuchni kanadyjskiej potrawy to: homary gotowane z grilla, śledź marynowany, owoce morza ze smażonymi pędami paproci lub jadalnymi wodorostami, peklowana wołowina z frytkami i duszoną fasolką, karibu wędzony, syrop klonowany, tarty owocowe oraz ciasto z karmelem. W Kanadzie nie brakuje także dań typu fast food. Do tego typu dań, należy poutine, czyli frytki z roztopionym serem i sosem mięsnym lub cebulowym. Popularnością cieszy się tam również syrop klonowy, który jest odpowiednikiem miodu i dodaje się go do różnego typu dań i deserów.

www.annaaksamit.pl