Chorwacja na talerzu

W kuchni chorwackiej, bardzo zauważalna jest sezonowość potraw. I choć podstawową zupą tej kuchni jest rosół z wołowiny i kury z domowym makaronem, to chętniej zjada się tam lekką zupę ogórkową, z fasolki szparagowej lub z kapusty włoskiej. Zimą natomiast chętniej jada się zupy gęste i zawiesiste, takie jak na przykład zupy ziemniaczane lub fasolowe.

Chorwaci z mięs najchętniej spożywają baraninę i jagnięcinę. Popularnością cieszą się tam również dania z wieprzowiny. Mięso spożywa się tam w postaci pieczeni, kotletów, z grilla oraz wędlin, przygotowywanych według starych, tradycyjnych receptur. Najbardziej popularnymi potrawami mięsnymi są paluszki z mięsa mielonego, kotlety mielone z trzech rodzajów mięsa oraz różne gatunki mięs z warzywami. Do podstawowych dodatków do potraw mięsnych należą: ziemniaki, spaghetti, ryż, polenta z mlekiem, sos grzybowy ze śmietaną oraz ryż z groszkiem. Często podaje się także sałatki i surówki sporządzane ze świeżych, miejscowych warzyw. Bardzo charakterystycznymi potrawami tej kuchni są potrawy mączne, czyli na przykład knedle nadziewane warzywami i twarogiem.

www.arsvita.pl