Argentyńskie przysmaki

Z dawnej tradycyjnej kuchni Indiańskiej nie zostało w kuchni argentyńskiej właściwie nic, ponieważ uległa ona ogromnym wpływom europejskim. Argentyńczycy chętnie spożywają owoce morza, jednak na ich stołach spotkamy dania i potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej oraz francuskiej, a nawet „szczyptę” kuchni polskiej.

www.helenakowalik.pl

Najbardziej popularnym sposobem przygotowywania dań w Argentynie jest grillowanie. Spożywa się tam ogromne ilości grillowanego mięsa, które moczy się w specjalnej marynacie ziołowo-czosnkowej. Najbardziej pożądanym mięsem jest tam wołowina, którą przyrządza się na setki sposobów. Popularne są także kiełbaski, nerki wołowe i cielęce, kaszanki oraz żeberka. W kuchni argentyńskiej często spotyka się także sałatki i pierogi nadziewane serem, warzywami i mięsem wołowym. Będąc w Argentynie warto skusić się na pyszny deser. Koniecznie należałoby wtedy spróbować słynnych pierożków z nadzieniem karmelowo-śmietankowym, popijając je słynnym argentyńskim winem, powstającym z winorośli europejskich.